Yüzeysel topraklayıcılar 0,5 mt. ile 1 mt. arasında bir derinliğe yerleştirilmelidir. Bu mekanik olarak yeterli bir güvenlik sağlar. Topraklayıcının donma noktası sınırı altında kalan bir derinliğe tesis edilmesi tavsiye edilir. Bu yönetmeliğe uygun olarak topraklanmış ve inşaatın bir birimini oluşturan metal iskelet, bu iskelete doğrudan bağlanan toprak bölümleri için topraklama iletkeni olarak kullanılabilir. Sonuç olarak, bütün iskelet yapısının iletken kesiti yeterli olmalı ve bütün ek yerleri elektriksel iletkenlik ve mekanik bağlantı bakımından güvenli olmalıdır. Büyük metal iskelet yapılar, topraklama sistemine yeterli sayıda (en az iki) noktada bağlanmalıdır.
Elektrik sistemleri, sadece kabloların döşenmesiyle değil, aynı zamanda binanın gereksinimlerine uygun olarak verimli, güvenli ve sürdürülebilir bir altyapının oluşturulmasıyla ilgilidir. İşte bu noktada elektrik sistemleri danışmanlığı, projelerin temel taşlarından biri haline gelir.
Elektrik sistemlerinin tasarımı, projenin güvenliği, dayanıklılığı ve uzun ömürlü olmasını sağlayan en kritik adımlardan biridir. Tasarım aşamasında, bina kullanım amacı, enerji ihtiyacı, kablo düzenleri, aydınlatma sistemleri ve güvenlik çözümleri gibi birçok detay göz önünde bulundurulmalıdır.
Bir elektrik projesinin başarısı, yalnızca iyi bir tasarımla değil, aynı zamanda etkili bir proje yönetimiyle mümkündür. Zamanında, bütçe dahilinde ve kalite standartlarına uygun şekilde bir projeyi tamamlamak için doğru proje yönetimi stratejileri uygulanmalıdır.
Topraklama, elektrik tesisatında oluşabilecek kaçak akımların güvenli bir şekilde toprağa iletilmesini sağlayan bir güvenlik önlemidir. Elektrik çarpmasını önler ve cihazların zarar görmesini engeller.
Yıldırımdan korunma için yüksek gerilim topraklama tesisi kullanılmalıdır. Bütün aşırı gerilim koruma düzenlerinin, toprağa boşalma yolunun direnç ve endüktansı olabildiğince küçük tutulmalıdır. Bu sebeple topraklama elektroduna bağlantı mümkün olduğu kadar düz, köşe yapmadan ve en kısa yoldan yapılmalıdır. Yapıların yıldırım etkilerine karşı koruma önlemleri için ilgili standartlara (TS 622,TS IEC 61024 ve TS IEC 60364-4-443 vb) ve diğer ilgili mevzuatta (Bayındırlık Bakanlığı Teknik İşler Şartnamesi Yıldırımlık tesisatı kısmı vb) belirtilen hususlara da uyulmalıdır.
Yeni Tesis Edilecek veya Mevcut Topraklama Tesislerinde Yapılacak Ölçümler
Toprak Özdirencinin Ölçülmesi: Toprak yayılma direncini veya topraklama empedansını önceden belirlemek amacıyla toprak özdirencinin ölçülmesi,bu direncin çeşitli derinlikler için tespit edilmesini sağlayan “Dört Sonda Yöntemi” (örneğin,Wenner Yöntemi) ile yapılmalıdır.
Dokunma Gerilimlerinin Ölçülmesi
Dokunma gerilimlerinin ölçülmesi için,akım-gerilim ölçme yöntemi kullanmak zorunludur.
Her topraklama tesisi,kullanıcı tarafından işletmeye alınmadan önce,montaj ve tesis aşamasında,gözle muayene edilmeli ve deneyden geçirilmelidir.
Raporda ölçme işlemini yapan elektrik mühendisi (Adı,soyadı,ünvanı,Oda Kayıt no vb.) gösterilmelidir.
Global topraklama sisteminin dışında her tesisin toprak direnci hesaplanmalı ve sistematik olarak ölçülmelidir.
Çeşitli topraklama tesislerinin işletme dönemi içindeki muayene,ölçme ve denetlemelere ilişkin önerilen periyotlar aşağıda verilmiştir:
Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için :
Sabit olmayan tesisler için :
Parlayıcı, Patlayıcı Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerleri ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük kapsamındaki topraklama tesisleri ile ıslak ortamlarda çalışılan işyerlerindeki topraklama tesislerinin muayene,ölçme ve denetleme periyotları bir yılı aşamaz.
Yakalama Ucu (Franklin Çubuğu)
Franklin çubuğu veya yakalama ucu sistemleri olarak bilinen bu yöntem basit bir metal uç, iniş iletkeni ve topraklama bölümlerinden oluşan bir yıldırımdan korunma yöntemidir. Genelde kule tarzı yerlerin yıldırımdan korunmasında kullanılan yöntemde sabit bir koruma açısı ile belirlenen bir alan korunabilmektedir. Uygulama yerleri:
Faraday Kafesi
Faraday Kafesi ile korunmak için, korunacak bina bütün tali kısımları ile birlikte binanın en yüksek yerlerinden toprağa kadar sürekli ve kesintisiz iletken bir yol teşkil edecek şekilde sarılacaktır. Yatay bağlantılarla tamamlanan iletkenlerin oluşturduğu birçok yakalama ucuna sahip bu kafes, A ve B tip olarak tesis edilmiş bir topraklama sistemine bağlanacaktır.
Yıldırımdan korunma tesisatları yıldırım risk raporuna göre hazırlanacak projeye uygun şekilde tesis edilecek, hazırlanacak yıldırım risk raporu için koruma düzeyi Tablolardan esas alınarak belirlenecektir.
Faraday kafesi sistemi; yakalama uçları, iniş iletkenleri ve topraklama sisteminden meydana gelmektedir. Franklin çubuğu ve Faraday kafesi uygulaması için, koruma düzeylerinde bu tesisatlara karşı gelen kriterlere uygun olacaktır. Topraklamanın genel kütlesine bilerek veya tesadüfen bağlanmış olan ana çatı üzerinde veya üst tarafındaki bütün metal çıkıntılar, yakalama uçları sistemi ile bağlanmalı ve sistemin bir bölümünü teşkil etmelidir. Yapının bazı bölümlerinin yükseklikleri, önemli miktarda değişiyorsa alçak bölümler için gerekli yakalama ucu veya yakalama uçları sistemi, kendi iniş iletkenine bağlanmasına ek olarak yüksek bölümlerin iniş iletkenlerine de bağlanmalıdır.
E.S.E. Sistem (Aktif) Paratonerleri
Radyoaktif paratonerlerin yasaklanmasıyla, bu paratonerlerin yerini E.S.E. (Aktif) Paratonerler almıştır.
Elektrostatik Aktif Piezoelektrik Kristalli Franklin France Paratoneri:
Franklin France paratoneri birçok yönden üstündür. Piezoelektrik kristal, tabiatta doğal olarak bulunan bazı madenlerden üretilirler. Bu nedenle de yıldırım deşarjlarından etkilenmezler ve dolayısıyla da bakım gerektirmezler. Hem pozitif hem de negatif yıldırım deşarjına karşı korunmalıdır. Montajsız veya montajlı test edebilme imkanı vardır. Fransız Atom Enerjisi Kurumu tarafından tasarımı gerçekleştirilmiş ve bu kurumdan patentlidir. 25 yıl çalışırlık ve paslanmazlık garantisinin yanında en önemli özelliği, yağmur ve elektrik deşarjından hiç etki görmemesi ve dolayısıyla bozulmamasıdır.
Alçak Gerilim (AG) sistemleri, günlük hayatımızda en sık kullanılan elektrik sistemleridir. Güvenli, verimli ve yönetmeliklere uygun bir şekilde tasarlanması, hem bina güvenliği hem de enerji tasarrufu açısından büyük önem taşır. Ulus Yapı Mimarlık olarak, AG sistemlerinin tasarım ve uygulamasında uzman ekibimizle en iyi çözümleri sunmaktayız.
Alçak gerilim kontrolü (AG MCC), motor kontrol ünitelerini barındıran bir sistemdir. Alçak gerilim kontrolü AG MCC’ler elektrik motor kontrolü, otomasyon, güç dağıtımını kompakt ve ekonomik olarak gruplandırmak için en uygun yöntemi sağlar.
Alçak gerilim sistemlerinde güvenlik, kontrol ve anahtarlama gibi faaliyetler yapılmaktadır. Elektriksel donanımın güvenliği bakımından koruma ve anahtarlama cihazları arasında doğru koordinasyon sağlanmalıdır. Koruma cihazlarındaki hatalar istenmeyen kesintilere sebep olabilmektedir. Bu nedenle alçak gerilim sistemlerindeki kontrol mekanizması mevcuttur.
Alçak gerilim koruma ünitesi ile cihazların doğru kombinasyonda kullanımı sağlanmaktadır. Alçak gerilim koruma ünitesi;
Koruma cihazların seçimini doğru yapabilmek için ürün standartlarında yer alan değerlerin tanımlarına bakmak gerekir.
ARELPAN-C Alçak Gerilim Güç Dağıtım Pano sistemleri güvenliği ön planda tutarak IEC 61439-1&2 Kema tip testlerden geçirilmiştir. ARELPAN-C Alçak Gerilim Güç Dağıtım Pano sistemleri özellikle endüstriyel tesisler, enerji üretim santralleri, demir çelik üretim tesisleri ve petrokimya tesislerinde güvenli alçak gerilim kontrolü için tasarlanmıştır.
Mevcut teknik bilgi birikimi ile alçak gerilim ve yüksek gerilim sekonder projeleri, onay süreçlerini kapsayacak şekilde müşterilerimize sorunsuz ve imalata hazır halde teslim edilmektedir.Projeler EPLAN P8 ve AUTOCAD programları kullanılarak çizilir.
Projelendirme sürecinde Ürünlerinizin seçimi mevcut tesis şartları gözönüne alınanrak gerekli Mühendislik hesapları yapılarak standartalara uygun optimum çözümler üretilir.
Alçak Gerilim Panoları ve tesislerinde ekipmanların IEC 61439 standartlarına uygun olarak rutin ve genel testlerin yapılarak tesisin devreye alınması sağlanır.
Orta ve Yüksek Gerilim tesislerinde Sahada ki ekipmanların ve kablajın projeye uygunluğu testlerinin yanısıra Koruma ve Kontrol cihazlarının konfigre edilerek tesisin enerjilendirilmesi sağlanmaktadır.
Tüm bu sürecde yapılan testlerin raporları ve kullanılan test ekipmanlarının kalibrasyon belgeleri müşteriye sunularak saha çalışır halde teslim edilir.
• Dielektrik Dayanımı (Up to 5000VAC) [Metrel Multi Tester]
• İzolasyon Direnci [Metrel Multi Tester]
• Topraklama Devresi Sürekliliği [Metrel Multi Tester]
• Boya ve Saç Kalınlığı Ölçümü [Salutron Coating Thickness Metering Device]
• Pano görünüşleri, bara kesitleri, etiketlemeler ve kablo sonlandırmalarının gözle kontrolü